Grandfather Mountain – Top Shop

The Top Shop is a 6,220 sf., 3 story access point to the mile-high swinging bridge atop Grandfather Mountain.  This was a design/build project which included the complete demolition of the existing Top Shop and construction of the new Top Shop building.  We worked closely with the Appalachian Architecture to ensure that the design was carried out in the construction process.  The facility also houses merchandise sales, display areas and storage.  Designed to withstand winds in excess of 130 mph, the building is constructed of concrete and steel, with “Grandfather Mountain” stone recycled from the previous “Top Shop” building.  Because of its rocky location at 5,280 feet above sea level and the absence of utility infrastructure, the project required new 3-phase power, a new well, underground water storage tanks and a new waste disposal system.  A specialized septic system was designed, which is one of only two private systems approved by the state.  The project features a “bridge to bridge” that connects the building to the cliff, which was designed to both protect a rare plant area and educate the public.